Terug naar nieuwsoverzicht

Hoe maak je je tuin egelvriendelijk?

Hovenier Hoeksche Waard – natuurlijke, duurzame tuin Dutch Wave

De egel is een beschermde diersoort binnen de Flora- en faunawetgeving. De diertjes zijn niet alleen schattig om te zien, het zijn ook nuttige tuinbewoners. Helaas hebben de egels het de laatste jaren erg moeilijk. We geven je een aantal tips voor een egelvriendelijke tuin en vertellen je waar je op met letten als het om hun gezondheid gaat.

Egelvriendelijke tuin

Creëer een veilige schuilplaats

Egels houden van beschutte plekjes om te rusten en te overwinteren. Maak een egelhuisje van hout of stenen of creëer een knusse plek met takken, bladeren en hooi. Internet staat vol met handige tips om zelf een egelhuis te maken. Heb je meteen een leuk 2do-tje met de kids tijdens de vakantie. Je kun natuurlijk ook een kant-en-klaar egelhuis kopen bij het tuincentrum. Die zijn er tegenwoordig in veel verschillende soorten en maten.

Voedsel en water

Egels zijn insecteneters. De formule laat zich gemakkelijk raden: meer bloemen in de tuin = meer insecten in de tuin = goed voor de egels. Ze schijnen trouwens ook dol te zijn op slakken. Zo beschouwd is de egel een prima natuurlijke bestrijder, maar toegegeven: tegen de slakkenplaag die zich tijdens deze natte periode voordoet lijkt niemand opgewassen.
Zorg ook voor voldoende water, zeker tijdens warme en droge periodes. Kies voor een ondiepe waterbak.

Zorg voor een veilige doorgang

 • Egelsporen: Maak een egelpoortje in je schutting of omheining, zodat egels zich vrij en veilig door de tuin kunnen bewegen.
 • Vermijd obstakels: Verwijder netten, gaas en andere materialen waar egels zich in kunnen verstrikken.
 • Let op bij het maaien: Controleer altijd eerst lang gras en struiken voor je gaat maaien, om te voorkomen dat je een egel of nest verstoort.
 • Egeltrapje: Maak een egeltrapje in een vijver of zwembad schuin tegen de kant of hang kippengaas over de rand. Egels kunnen wel zwemmen en klimmen, maar tegen steile kanten kunnen ze niet op.

Egels in de problemen

Heb je een egel gevonden in de tuin? Laat deze bij voorkeur met rust, maar check wel even hoe het diertje eruit ziet. Is de egel nog heel klein, snotterig of zit het dier onder de vliegen(eitjes) en maden? Neem dan contact op met de dierenambulance.

Persoonlijk advies

Op zoek naar een creatief tuinontwerp?
Wij adviseren je graag.

Wij zijn al 20+ jaar het vertrouwde hoveniersbedrijf in de Hoeksche Waard en omgeving voor tuinontwerp, aanleg en onderhoud. Hoe kunnen we jou helpen? Neem contact met ons op of vul het contactformulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

  Waarmee kunnen we je helpen?

  Jouw gegevens  Hoe kunnen we je bereiken


  Gewenste periode oplevering tuin(ontwerp)?

  Overige opmerkingen

  * Verplichte velden.