Terug naar nieuwsoverzicht

Wereld Waterdag 2024

Hoveniersbedrijf Hoeksche Waard Tuinontwerp en Tuinaanleg

Op 22 maart is het Wereld Waterdag. Een dag waarop mensen wereldwijd stilstaan bij het belang van water voor al het leven op aarde. Als hoveniersbedrijf is dit voor ons dagelijkse kost. Water is niet alleen essentieel voor de groei van planten, maar ook voor de gezondheid van de bodem en het ecosysteem als geheel.

Hoveniersbedrijf Hoeksche Waard Tuinontwerp en Tuinaanleg

Onzichtbaar water

Dit jaar is het thema van Wereld Waterdag “Onzichtbaar water”. Dit thema richt zich op het belang van regenwater en grondwater, twee onzichtbare waterbronnen die van vitaal belang zijn voor onze planeet. Regenwater voedt rivieren en meren, en vult onze grondwaterreservoirs aan. Grondwater is dan weer een belangrijke bron van drinkwater voor miljoenen mensen over de hele wereld.

De impact van klimaatverandering

Klimaatverandering heeft een grote impact op onze waterbronnen. Door de toenemende droogte en extreme weersomstandigheden, zoals overstromingen en langdurige droogteperiodes, worden onze waterbronnen steeds meer bedreigd. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de natuur, maar ook voor de landbouw en de voedselvoorziening.

Wat kun je zelf doen?

We kunnen allemaal ons steentje bijdragen om water te besparen en onze waterbronnen te beschermen. Hier zijn enkele tips:

 • Verzamel regenwater: Regenwater is een uitstekende bron voor het bewateren van planten en tuinen. Investeer in een regenton of watertank om regenwater op te vangen.
 • Kies de juiste planten: Kies bij voorkeur voor inheemse planten die zijn aangepast aan ons klimaat en groepeer planten met vergelijkbare waterbehoeften bij elkaar.
 • Bedek de bodem: Breng een mulchlaag aan rond je planten. Dit helpt om vocht vast te houden, onkruid te onderdrukken en de bodemtemperatuur te reguleren. Gebruik materialen zoals houtsnippers en schors en laat in de winter bladeren en ander organisch materiaal op de grond liggen. En mooi meegenomen: tussen al deze bladeren speelt zich een heel leven af.
 • Geef water op de juiste manier: Geef diep water in de ochtend of avond, wanneer de zon minder fel is. Zo verdampt er minder water.
 • Kies voor een efficiënt irrigatiesysteem: Installeer bijvoorbeeld een druppelslang om water direct aan de wortels van de plant te leveren.
 • Natuurlijke schaduw: Maak gebruik van de natuurlijke schaduw van bomen en struiken om planten te beschermen tegen de zon en uitdroging.

Kun jij wel wat hulp gebruiken bij de aanleg van een klimaatadaptieve tuin? Wij adviseren je graag.

Persoonlijk advies

Op zoek naar een creatief tuinontwerp?
Wij adviseren je graag.

Wij zijn al 20+ jaar het vertrouwde hoveniersbedrijf in de Hoeksche Waard en omgeving voor tuinontwerp, aanleg en onderhoud. Hoe kunnen we jou helpen? Neem contact met ons op of vul het contactformulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

  Waarmee kunnen we je helpen?

  Jouw gegevens  Hoe kunnen we je bereiken


  Gewenste periode oplevering tuin(ontwerp)?

  Overige opmerkingen

  * Verplichte velden.